Chardonnay Bio Noblesse Malatinszky 2018, Villány
Chardonnay z chladnějšího klimatu regionu Siklós. Kombinuje nádherný minerální charakter s čistou a elegantní ovocitostí, jsou zde velmi rozumně použité dubové sudy a víno osvěžuje živá kyselina, celkově má velmi elegantní charakter s dlouhým závěrem.
Víno z řady Premium podle apelačního systému Villány DHC.
zbytkový cukr: 0,7 g/l
kyselina: 6,1 g/l
alkohol 12,5 % vol.
region: Siklós-Villány, vinohrad (single vineyard): Zuhánya
stáří keřů: 10 let
počet keřů na hektar: 5000
výnos (hl/ha): 40
fermentace: fermentovat začíná sedimentovaný free run juice, částěčně probíhá v nových 500 l maďarských dubových sudech, částečně v jednou použitých 500 l maďarských dubových sudech, částěčně v nerezových tancích
zrání: 7 měsíců na jemných kalech ve stejných sudech s battonage
Kód | Kód: 165 |
---|---|
Jméno značky: | Malatinszky |
Kategorie: | Villány |
Odrůda: | Chardonnay |
Typ vína: | bílé |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Malatinszky Kúria Organic Wine Estate
Příběh Csaby Malatinszkyho a jeho vinařství Malatinszky Kúria Organic Wine Estate – v regionu Villány na jihu Maďarska je unikátní v mnoha ohledech. Csaba narozen jako potomek Maďarského šlechtického rodu s vinicemi v okolí jezera Balaton, jehož vinařské kořeny se dají vystopovat až do 14. století, musel celé své mládí sledovat, jak minulý režim konfiskuje veškerý majetek náležící jeho rodině. Jeho cesta jej později přivedla k práci sommeliéra ve vyhlášené Budapešťské restauraci Gundel. Odtud putoval na stáže do renomovaných vinařství v Bordeaux jako například Chateau Pichon-Longueville Baron, Chateau Cos D’Estournel nebo Chateau Lynch-Bages. Zde se naučil o vinaření a vinohradnictví, stejně jako o královské disciplíně Bordeaux – blendování. Po návratu si v roce 1991 otevřel první obchod s high-endovými víny v Budapešti – La Boutique des Vins. V tomto čase také blendoval vína ve spolupráci s významným maďarským vinařem Jozsepem Bockem do své vlastní řady Le Sommmelier Wines.
Když v roce 1993 vysazoval své první vinohrady ve Villánech, okouzlen místním unikátním terroirem, osázel vinice hlavně francouzskými odrůdami jako Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Sauvignon a některými domácími jako jsou Frankovka a Kadarka. Od samotného začátku je jeho vinaření založeno na neúnavném procházení mezi jednotlivými keři a každodenní důrazné kontrole a selekci jednotlivých keřů a jejich plodů k dosažení dokonalé zralosti hroznů a ideálního poměru kyselin. Takto je Csaba schopen docílit sběru v naprosto nejlepším možném čase pro každou trať a jen za takových podmínek je nutnost výrazných zásahů při následné vinifikaci výrazně minimalizována. Až doposud, kdy jeho vinařství v biorežimu obhospodařuje 30 hektarů vinic, dohlíží na každý proces Csaba osobně a jeho specifický styl v sobě spojuje jeho vinařskou tradici a moderní postupy ve vinifikaci. Jeho základní filozofie ovšem leží v dokonalé reflexi terroiru vinic do vín samotných.
Vína jsou rozdělená do třech kategorií, na jejichž špici jsou červená vína v čele s místním králem odrůdou Cabernet Franc, který se ve stoprocentním zastoupení ve víně tvoří pouze na několika málo dalších místech na světě. Všechny vína v sobě spojují maximální koncentraci a sílu, skvělý potenciál ke zrání a velmi dlouhou dochuť. Vinařství pana Malatzinskyho se dostalo mezi desítku nejlepších ve střední a východní Evropě a mezi stovku nejlepších na celém světě. Jeho vína jsou exportována do celého světa, často nachází své místo v Michelinských restauracích a nepřestávají udivovat všechny milovníky těch nejlepších vín starého kontinentu.
Více o regionu Villány se dočtete v našem Wine guide zde.