Nero d'Avola & Syrah Ottoventi 2019, Sicílie
Cuvée odrůd Nero d'Avola (60%) a Syrah (40%) v apelaci Terre Siciliane IGT.
Nero d'Avola & Syrah z vinařství Ottoventi vzniklo, aby spojilo to nejlepší, co mohou tyto odrůdy nabídnout a poskytlo tak harmonický a osobitý blend s důrazem na tradici sicilského vinařství.
Víno v sobě kombinuje ovocité aroma zralých švestek a tmavých lesních bobulí s kořením pepře a lékořice. Má příjemnou kyselinu a sametové, dobře zakomponované třísloviny.
Sklizeň proběhla ručně na začátku září. Fermentace pouze s přírodními kvasinkami za kontrolované teploty 25°C.
Proběhla také malolaktická fermentace.
Víno zrálo 12 měsíců v dřevěných sudech typu barrique.
Vinohrady se nachází v oblasti Valderice na západě Sicílie v nadmořské výšce 150 m.n.m., řez Guyot, hustota je 4400 keřů na ha a výnos 6500 kg na ha. Stáří keřů je 14 let.
Hrozny pro toto víno mají bio a vegan certifikaci.
Alkohol: 14 % vol.
Zbytkový cukr: 5,8 g/l
Kyseliny: 5,3 g/l
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství Ottoventi se nachází na úplném západě Sicílie ve městě Trapani. Ottoventi se zabývá výrobou vína z ekologicky certifikovaných hroznů typických pro jejich oblast a prémiového olivového oleje. V čele vinařství i rodiny Ottoventi jsou Antonino a Giuseppina. Vinařství dále od samého zrodu zaměstnává Sarru a Antonina Mazzara ve vedoucích a marketingových funkcích. Budova vinařství je postavena na úpatí hory Erice.
Vinice se rozkládají na zhruba 40 hektarech na území Erice, Valderice a Trapani. Vinice jsou kultivované mezi pevninou a mořem za stálých vlivů středomořských větrů. Díky větru jsou hrozny suché a zdravé. Větraná vinice má nižší výskyt fytopatologií, což minimalizuje nezbytnou léčbu a proto se vinařství v tomto směru soustředí spíše na prevenci.
Cílem je tvorba čerstvých ale dobře strukturovaných vín s velkou mineralitou a přirozeným charakterem. Naproti tomu, co bývalo na Sicílii běžné, Ottoventi sklízí své hrozny nikoli tehdy, když mají nejvyšší obsah cukru, ale když jsou dokonale zralé, a proto jsou schopni ve svých vínech vyjádřit to nejlepší z hlediska aroma, chuti a struktury a zachovat u toho osvěžující kyselinu. Sklizeň proto obvykle končí o dva až tři týdny dříve než jsou tradiční místní zvyky. Díky tomu jsou hrozny, a tedy i vína bohatá a schopná uchovat si životnost. Tato strategie sklizně je vždy kombinována s manuální sklizní hroznů spolu s použitím technik zpracování určených k zabránění poškození a oxidaci a zachování tak zdravých hroznů po celý proces, což je naprosto klíčové při výrobě kvalitních vín.