Grüner Veltliner DAC Bio Kemetner 2022, Kamptal
Veltlín svěžího stylu, Kamptal DAC z viniční trati Hofstadt.
Charakteristický kořenitý Veltlín v bio kvalitě, žluto-zelená barva, v aroma grapefruit, luční kvítí a zelená jablka, v chuti se objevují tóny jablek a kdoulí s náznaky medu. Elegantní na chuti se šťavnatou kyselinou, středním tělem a dobrou délkou.
Půdní podloží: spraše
Viniční trať: Hofstadt, vinohrady se nachází poblíž obce Etsdorf v nadmořské výšce 200-220 m.n.m.
Vinifikace: ruční sběr 4. září 2021, jemné lisování a zpracování, fermentace s přírodními kvasinkami za kontrolované teploty v nerezových tancích, zrající na jemných kalech
Alkohol: 12% vol.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Bio Weingut Kemetner je rodinné vinařství z Kamptalu, kde každý člen rodiny přispívá svým malým dílem k dosažení jejich cíle vytvořit čísté přírodní víno v kombinaci tradice a nových vizí. Vinařství vede Leopold se ženou Margit, který je 11. generací. Pomahájí jim jejich děti Simon, Nikolaus a Julia. Prarodičové Poldi a Herta se stálé podílejí na práci na vinohradech.
Tradice sahá až do 17. století k Nicolausovi Kemetnerovi a dále jeho synovi Johannesovi, který byl už v roce 1666 ‚Vinitor in Etsdorf‘. Historici dokonce dohledali pečeť vinařství, která byla použita na starých trhových dokladech z roku 1741 a ta dnes slouží jako symbol vinařství a je použita na etiketách.
Filozofie vinařství je založena na úzkém propojení s přírodou. Už pro dědu Leopolda byla práce v rovnováze s přírodou velice blízká a od roku 2008 je práce ve vinařství založena pouze na biologických postupech. Všechny hrozny jsou sklízeny ručně, řez a sklizeň jsou řízeny podle měsíčních fází. Veškeré hnojení je díky kompostu a nikoliv minerálními hnojivy. Prořezávání je prováděno pečlivě a opatrně, a proto jsou keře schopny dosahovat vysokého věku. Ve svých vinohradech pěstují biodiverzitu, proto zde najdeme i stromy broskví, třešní, nebo i mrkev a česnek. Kvasinky jsou pouze přírodní nebo organické a vína nejsou nikdy docukrována či nějak jinak vylepšována. Hotová vína jsou dosiřována vždy jen minimálně a hladina síry se drží hodně pod stanoveným limitem.
Všichni v rodině jsou přesvědčeni, že trvale udržitelný způsob práce je pro ně jediný způsob práce jak na vinohradě, tak ve sklepě, a jsou tak schopni vyrábět vysoce kvalitní vína, která v sobě otisknou půdu charakteristickou pro region, klimat a odrůdovost. Vzhledem k tomu, že se rodina Kemetner spoléhá na přírodu každý den, bere si za zodpovědnost o ni nazpět pěčovat a považuje za nutné toto ‚partnerství‘ respektovat.
Vinařství obhospodařuje mimo další vinohrad Karl, který je vhodný zejména pro Grüner Veltliner, Riesling a Sauvignon. Čelí na jih a na jihozápad, jeho podloží jsou zejména jíl a svrchní písečné půdy. Nachází se v nadmořské výšce 280-340 metrů nad mořem, na mírných svazích se pracuje v terasách a na východní straně je krytý lesem. Mezi další vinohrady, na kterých vinařství Kemetner pracuje, jsou Wohra, Oberhasel, Hölle, Wolfsgraben, Galgenberg a Hofstadt.