Grillo Punto 8 Ottoventi 2019, Sicílie
Punto 8 je svěží suché bílé víno z typické sicilské odrůdy Grillo v apelaci DOC Sicilia.
Grillo z vinařství Ottoventi je velmi charakteristické pro Sicílii s aroma citrusů jako je grepfruit nebo citronový květ a herbální tóny.
V chuti je víno přijemně minerální, lehké, šťavnaté a perzistentní s živou kyselinou.
Sklizeň proběhla ručně na začátku září. Fermentace pouze s přírodními kvasinkami za kontrolované teploty 16-18°C.
Vinohrady se nachází v oblasti Agro Ericino na samém západě Sicílie v nadmořské výšce 160 m.n.m., řez Guyot, hustota je 5000 keřů na ha a jejich stáří je 23 let.
Víno z této řady je vyrobené z organických hroznů a spojuje se v něm osobitost sicilského vinařství a čitelnost této tradiční odrůdy.
Alkohol: 12,5% vol.
Zbytkový cukr: 2,7 g/l
Kyseliny: 7,35 g/l
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství Ottoventi se nachází na úplném západě Sicílie ve městě Trapani. Ottoventi se zabývá výrobou vína z ekologicky certifikovaných hroznů typických pro jejich oblast a prémiového olivového oleje. V čele vinařství i rodiny Ottoventi jsou Antonino a Giuseppina. Vinařství dále od samého zrodu zaměstnává Sarru a Antonina Mazzara ve vedoucích a marketingových funkcích. Budova vinařství je postavena na úpatí hory Erice.
Vinice se rozkládají na zhruba 40 hektarech na území Erice, Valderice a Trapani. Vinice jsou kultivované mezi pevninou a mořem za stálých vlivů středomořských větrů. Díky větru jsou hrozny suché a zdravé. Větraná vinice má nižší výskyt fytopatologií, což minimalizuje nezbytnou léčbu a proto se vinařství v tomto směru soustředí spíše na prevenci.
Cílem je tvorba čerstvých ale dobře strukturovaných vín s velkou mineralitou a přirozeným charakterem. Naproti tomu, co bývalo na Sicílii běžné, Ottoventi sklízí své hrozny nikoli tehdy, když mají nejvyšší obsah cukru, ale když jsou dokonale zralé, a proto jsou schopni ve svých vínech vyjádřit to nejlepší z hlediska aroma, chuti a struktury a zachovat u toho osvěžující kyselinu. Sklizeň proto obvykle končí o dva až tři týdny dříve než jsou tradiční místní zvyky. Díky tomu jsou hrozny, a tedy i vína bohatá a schopná uchovat si životnost. Tato strategie sklizně je vždy kombinována s manuální sklizní hroznů spolu s použitím technik zpracování určených k zabránění poškození a oxidaci a zachování tak zdravých hroznů po celý proces, což je naprosto klíčové při výrobě kvalitních vín.