Prosecco Bio Settolo 0,2 l DOC Extra Dry Fratelli Collavo
‚Settolo‘ Prosecco 0,2 l DOC Treviso Spumante Extra Dry z vinařství Fratelli Collavo.
Charakteristické a čisté Prosecco na každodenní pití v apelaci DOC Treviso, kategorie Extra dry v malém formátu.
Odrůdy: 90% Glera (Prosecco), Bianchetta Treviso a Perera. Organické hrozny pouze z vlastních vinic.
Apelace: Prosecco DOC Treviso, Extra dry
Půdní podloží: jíl a vápenec
Sklizeň: obvykle poslední týden v září, ruční sběr
Vinifikace: jemné lisování a fermentace za teploty 18°C, sekundární fermentace v nerezových tancích (metoda Charmat)
Alkohol: 11,5 % vol.
Kyselina: 5,8 g/l
Zbytkový cukr: 13,5 g/l
Množství SO2: < 90 mg/l
Šumivé víno s jemným, ale dlouhotrvajícím perlením. Žlutozelená barva, dobrá intenzita aromatiky na nose s tóny zelených jablek a květin. Na chuti je příjemná šťavnatá kyselina a víno je dobře strukturované a harmonické.
Vynikající jako aperitif, ale dobře se kombinuje také s pastou nebo jídly s rýží, zeleninou a lehkým seafoodem.
Doporučená teplota servírování je 8-10°C.
Kód | Kód: 393 |
---|---|
Jméno značky: | Fratelli Collavo |
Kategorie: | E-shop |
Odrůda: | Glera |
Typ vína: | šumivé |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Azienda Agricola Fratelli Collavo je vinařství v Benátsku, konkrétně v městečku Valdobbiadene, pracující udržitelným způsobem s láskou k jejich půdě. Bratři Massimo, Marco a Mauro pokračují v rodinné tradici, kterou jim předal jejich otec Cesare v 60. letech 20. století a obhospodařují nyní okolo 8 ha, z toho na 5 ha kultivují vinnou révu, na 1 ha obilí a zbytek plochy tvoří pastviny a lesy.
Definovat vinařství Fratelli Collavo pouze jako organické zní příliš jednodušše. Bratři se opírají o organické metody, z nich ale dál vytváří nejvýše udržitelné zemědělské postupy, tak aby vše bylo v souladu s přírodou, která je obklopuje, tak se zvěří, která v okolí žije.
Největší důraz je kladen na úrodnost půdy, oživení a konstantní obnovu půdního systému, který byl zničený postupně během let konvenčního zemědělství. Humusové substance ve formě kompostu a hnoje spolu s mikroorganismy, které obnovují bakteriální mikroflóru okolo kořenů, poskytují rostlinám ideální podmínky a ty jsou potom silnější, zdravější a méně náchylné. Není to o boji s nepřáteli a chorobami, ale spíše o pochopení a respektu přírodních cyklů a hledání správné rovnováhy v rámci ekosystému.
Celková filozofie je taková, že staví přírodu do hlavní role a vidí ji jako spojence, jedině tak je možné vystavět spolupráci, která setrvá a nepovede pouze k postupnému vyčerpání. Hlavní tři cíle vinařství jsou zachování úrodnosti půdy, mít zdravé rostliny, které nebudou náchylné k chorobám a získat produkt nejvyšší kvality.